Как подтвердить факт болезни участника ВНО-2013?

Іноді участь у зовнішньому незалежному оцінюванні (внешнем независимом оценивании) неможлива через хворобу. Проте, щоб отримати дозвіл скласти ЗНО-2013 під час додаткової сесії, слід підтвердити факт хвороби за допомогою медичної довідки або листа непрацездатності.

Адже відповідно до пункту 9.3.2. "Порядку проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2013 році" передбачено, що хвороба може бути визнана суттєвою перешкодою для участі у ВНО.

Де отримати довідку про хворобу?


Назване вище положення стосується тих, хто зареєструвався на ЗНО, і у кого хвороба виявилася або в день тестування, або напередодні дня проведення тестів. Щоб підтвердити факт хвороби, слід отримати довідку за формою №095/о у лікувальному закладі. До речі, довідки за цією формою видаються студентам і учням ПТНЗ.

Що стосується учасників зовнішнього незалежного оцінювання, які закінчили загальноосвітню школу у попередні роки, а не у 2013 році, то їм слід отримати довідку про тимчасову непрацездатність. Таку довідку видають на підставі наказу МОЗ України за № 455 від 13.11.2001 року.

Як зареєструватися на додаткову сесію ЗНО-2013?


Якщо абітурієнт не брав участі в основній сесії ВНО 2013 року через хворобу, то йому слід зареєструватися на додаткову сесію. Для цього необхідно звернутися до свого регіонального центру оцінювання якості освіти протягом 5 робочих днів після проведення тестування з конкретного предмету (з урахуванням дня проведення ЗНО з цього ж предмету).

Слід зазначити, що Український центр оцінювання якості освіти рекомендує факт хвороби зафіксувати до 11.00 у день проведення відповідного тестування з конкретного предмету. А потім негайно звернутися до регіонального ЦОЯО і надати медичну довідку на підтвердження захворювання. Тобто діяти потрібно швидко.

Які захворювання перешкоджають участі у ВНО-2013?


Додамо, що наказом Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України та Міністерства Міністерство охорони здоров'я України від 25.02.2008 року №124/95 "Про затвердження Переліку захворювань, що можуть бути перешкодою для проходження громадянами зовнішнього незалежного оцінювання" затверджено перелік тих захворювань, що перешкоджають громадянам проходити ЗНО.

Ознайомтеся із цим переліком: